با بررسی جزئیات نورگیر مشخص می شود که انواع مختلفی از نورگیر سقفی و نورگیر حبابی موجود است که هر کدام ویژگی و کارایی منحصر به فردی دارد. مزیت استفاده از نورگیرها تنها در روشن ساختن ساختمان ها محدود نمی شود بلکه از آنها می توان برای تهویه هوا و ایجاد فرصت برای مشاهده نمای بیرونی ساختمان نیز استفاده کرد.
آنچه در این مطلب می خوانید
در این بخش با بررسی جزئیات نورگیر سعی داریم کاربرد و انواع نورگیرها را مورد بررسی قرار دهیم. برای ساختمان های بزرگ و تاریک که امکان تهویه هوا، نورگیر گزینه بسیار مناسبی است زیرا با استفاده از آنها می توان هم تهویه هوا صورت گیرد و هم روشن شدن ساختمان ممکن است.
در حالت کلی برای ساخت نورگیرها از بلوک های شیشه ای استفاده می شود تا انعکاس نور افزایش یابد. وجود این نوع تجهیزات در ساختمان ها نه تنها سبب می شود هزینه های روشنایی به طور قابل ملاحظه ای کاهش یابد بلکه با استفاده از آنها نمایی به منظره بیرون از ساختمان نیز خواهیم داشت.
در بررسی جزئیات نورگیر مشخص می شود که نورگیرها در دو دسته جداگانه تهیه شده و به فروش می رسد.
نورگیر زیرزمینی معمولا در بخش جلویی ساختمان قرار داده می شود و از آنها می توان برای تامین نور در فضای زیر زمین ساختمان ها استفاده کرد.
نورگیر سقف که از آنها به عنوان نورگیر پنجره سقفی نیز یاد می شوند همه یا بخشی از سقف ساختمان را پوشش می دهد و در واقع به عنوان انتقال دهنده نور کاربرد دارد. استفاده از نورگیر سقفی یا نورگیر حبابی روباز به ما فرصت می دهد که از آنها برای تهویه هوا نیز استفاده کنیم.
نمونه های موجود برای فروش قابلیت باز و بسته شدن از راه دور با استفاده از کنترل را دارند، از دیگر مزیت های این نوع نورگیرها می توان به عایق گرما بودن آنها اشاره کرد. عایق باد و باران کارایی آنها را دوچندان کرده است.
معمولا برای عایق گرمایشی نیز سعی می شود از شیشه های دوجداره استفاده شود. برای باز و بسته کردن آنها نیز از فنهای ویژه استفاده می شود که به آسانی توسط زنجیره های خاص قابل کنترل می باشد. در خرید این نوع محصولات سعی کنید بازشوهای دوجداره را در اولویت خود قرار دهید که به مراتب کاربرد بیشتری دارند.
استفاده از نورگیر برای پنجره ها این امکان را برای افراد ایجاد میکند تا نور بیشتری به محیط انتقال دهد اگر در هنگام اجرا از نورگیر پنجره بازشو یا متحرک استفاده کنید به واسطه متحرک بودن نورگیر باعث تهویه هوا در تمام فصول می شود .
بررسی جزئیات نورگیر مشخص می کند که کاربرد نورگیرها تنها به روشن سازی ساختمان های تاریک محدود نمی شود در ادامه به طور کلی به برخی از مهمترین کارآرایی آنها اشاره کرده ایم:
ایجاد رابطه بصری: ایجاد رابطه بصری به محیط بیرون
عامل روشن سازی ساختمان: روشن ساختن ساختمان از طریق انتقال نور به داخل آن
تهویه هوا: فرصت تهویه با تهیه نورگیرهای بازشو
استفاده از نورگیرها برای اولین در سبک ساختمان های رومی به کار گرفته و بعد از انقلاب صنعتی استفاده از آنها به طور وسیع در بخش های مختلف جهان مورد توجه قرار گرفت. با گذر زمان نیز گزینههای انتقال بازده بیشتر پنجرههای هوارسانی انگیزه بیشتری برای طراحی انواع مختلفی از نورگیرها را به وجود آورد.
ارزیابی جزئیات نورگیر مشخص می کند که پنجره های سقفی متفاوتی امروزه در دست کاربران است که هر کدام از آنها مزیت و معایب ویژه ای دارد.
این نوع از دستگاه ها معمولا در پشت بام نصب می شود و بیشترین کاربرد آنها برای روشن ساختن راهروها و فضاهای کوچک است.
جام اندازهای شیشه ای به طور کامل با دیگر نورگیر سقفی و نورگیر حبابی فرق دارد. از آنها برای پروژه های خاص استفاده می شود و زمان بسیار زیادی برای تهیه آنها نیاز است. در حالت کلی نیز شامل نقاشی های چندگانه در قاب بندی های ویژه است.
بیشترین نوع نورگیرها را سبک معماری خورشیدی تشکیل می دهد. استفاده از آنها به طور ویژه مصرف انرژی برق را کاهش می دهد به همین دلیل در کوتاه مدت هزینه صرف شده برای تهیه آنها قابل جبران است.
نورگیرهای راه دور که همواره در بررسی نورگیر به چشم می خورد. همان سیستم های اپتیکی هستند که نور را به بخش های تاریک از راه دور انتقال می دهند.
این نوع نورگیرها توانایی آن را دارد که نور خورشید را با استفاده از بازتابنده های شلجمی و فیبر نوری به بخش های تاریک انتقال دهند.
نحوه انتقال نور با استفاده از این نوع نورگیرها به این صورت است که ابتدا نور خورشید با استفاده از دیش جمع کننده نور خورشید جمع می شود و سپس با استفاده از دیش توزیع کننده به بخش های دلخواه منتقل می گردد.
از جمله مهمترین مزیت نورگیرهای راه دور در بررسی جزئیات نورگیر شامل موارد زیر است:
نوری که منتقل می شود همه فرکانس های مورد نیاز برای فتوسنتز را دارد و امکان فیلتر کردن برخی از اشعه های مضر فراهم است.
استفاده از این نوع نورگیرها هیچ گونه گاز گلخانه ای مضر ایجاد نمی کند.
وجود چنین مزیت هایی استفاده از آنها را رونق داده است.